Länsi-Norjan vuonomaisemaa (Kuva: Per Eide / Visitnorway.com)
Länsi-Norjan vuonomaisemaa (Kuva: Per Eide / Visitnorway.com)

Oma kesämökki on suomalaisille lähes elintärkeä hengähdyspaikka, jossa vietetään suuri osa kesälomasta. Jos oman mökin pihapiiri ja ainainen nikkarointi kuitenkin kyllästyttävät, mökkitunnelmaan pääsee muuallakin. Matkahakukone momondo.fi listasi viisi vaihtoehtoista mökkilomakohdetta Euroopasta.

1. VIINEJÄ JA AURINKOA TOSCANASSA

Yhtenä Italian kauneimmista maakunnista on pidetty maan keskiosassa sijaitsevaa Toscanaa, joka tarjoaa mökkeilijälle auringonpaisteen lisäksi myös hyvää ruokaa ja laadukkaita paikallisia viinejä.

Toscanassa majapaikan voi valita Välimeren rannikolta, kumpuilevalta viininviljelyalueelta tai vaikkapa Firenzen liepeiltä. Mökit Toscanan alueella ovat ennemminkin villoja tai italialaistyylisiä maalaistaloja.

Gardajärvi on mainio tukikohta Alppien syleilyssä. Kuva: Toni Honko, Lifestyle Media Oy.
Gardajärvi on mainio tukikohta Alppien syleilyssä. Kuva: Toni Honko, Lifestyle Media Oy.

2. MAISEMIA JA AKTIIVILOMAILUA ALPEILLA

Saksa, Itävalta, Sveitsi, Ranska, Italia – valittavana on nämä ja muita kohteita, joista jokainen tarjoaa omanlaisensa ilmapiirin. Kaikkia alppikohteita kuitenkin yhdistää vehreän ja jylhän vuoristomaiseman läsnäolo. Alpit sopivat mökkeilykohteeksi etenkin aktiivisesta lomailusta pitäville, sillä vuoristo tarjoaa loistomahdollisuudet esimerkiksi patikointiin ja maastopyöräilyyn.

Majoitustarjonta Alpeilla vaihtelee yksinkertaisista alppimajoista loistokkaisiin vuokramökkeihin, joten alueelta löytyy lähes jokaisen makuun ja kukkarolle sopiva ratkaisu.

Lue myös: Gardajärvi ihastuttaa joka kerta uudella tavalla

3. LÄMPÖÄ JA RENTOA MEININKIÄ AURINKORANNIKOLLA

Etelän lämpöä kaipaaville Espanjan Aurinkorannikko on varma kohde. Espanjan etelärannikko onkin jo monille suomalaisille tuttu paikka perinteisenä rantalomakohteena, mutta alueelta löytyy myös mahdollisuuksia omaan rauhaan ja mökkeilyyn. Välimeren valkoiset hiekkarannat, paahtava aurinko ja espanjalainen leppoisa meininki luovat täydellisen mökkilomatunnelman Andalusian itsehallintoalueella.

Aurinkorannikolla on mahdollista vuokrata loma-asuntoja niin perinteisemmistä mökeistä loistokkaampiin huviloihin. Usein rakennuksen yhteydessä on myös uima-allas, joten veteen pääsee vilvoittelemaan omassa rauhassa ilman turistien täyttämiä rantoja.

norja4. KOTOISIA TUNNELMIA JA UPEAA LUONTOA NORJASSA

Pohjoisen valoisiin kesäöihin ja leutoihin lämpötiloihin tottuneille Norjan rannikkoseutu tarjoaa luonnon eksotiikkaa tutussa pohjoismaisessa ympäristössä. Jylhien vuorten ja niitä halkovien kuvankauniiden vuonojen keskellä on helppo rauhoittua.

Norjan rannikkoseudun mökkitarjonta vastaa myös pitkälti sitä, mihin olemme kotimaassamme tottuneet, vaikka toki joukkoon mahtuu myös ylellisempiä vaihtoehtoja.

[toggle_simple title=”Automatkailijan Norja-opas” width=”300″]

 

Norja on yksi suomalaisten automatkailijoiden suosikkikohteista eksoottisten maisemiensa ja läheisyytensä ansiosta. Autoliitolta on toivottu jo pitkään autoilijoille suunnattua Norja-opasta. Nyt toiveisiin on vastattu ja Autolla Norjaan -opas julkaistaan Matka 2014 -messuilla, jotka järjestetään 16.–19.1.2014 Helsingin Messukeskuksessa.

Norja kiinnostaa suomalaisia vuodesta toiseen. Maa sijoittuu aina kärkipäähän Autoliiton automatkailututkimuksessa matkan pääkohdemaita kysyttäessä. Vaikka Norja on Suomen naapurimaa, poikkeavat sen maisemat ja ilmasto hyvin paljon Suomesta. Upeat vuonot ja vuoristot tarjoavat huikeita näköaloja sekä näyttäviä reittejä niin autolla kuin vaikka moottoripyörällä matkustaville.

Autoliitto on valmistellut jäsentensä toiveesta Norjasta opaskirjaa, joka antaisi automatkailijalle eväitä onnistuneeseen lomaan vuonojen maassa. Nyt kirja on valmis ja se julkistetaan 16.1.2014 alkavilla Matka 2014 -messuilla Helsingissä.

Uutuuskirjan anti riittää useammankin Norjan matkan ennakkosuunnitteluun sekä matkoilla käytettäväksi. Kirjasta löytyy apua kohteiden valintaan, vinkkejä edullisiin majoitusvaihtoehtoihin sekä hyvät ohjeet Norjassa autoiluun. Kirjassa esitellään myös Norjan tärkeimmät tiet ja 12 vaihtoehtoista reittiä Suomesta eri puolille Norjaa.

Autolla Norjaan -opas jakaa maan viiteen matkailulliseen, hyvin erilaiseen suuralueeseen; Itä-, Etelä-, Länsi-, Keski- ja Pohjois-Norjaan. Alueiden yleisemmän kuvailun lisäksi kirjassa esitellään yksityiskohtaisemmin 66 erilaista matkailukohdetta aina Hamarin pikaluisteluhallista Hunderfossenin perhepuistoon.

Vuoristo ja vuonot aiheuttavat automatkailijoille usein yllätyksiä, minkä takia Autolla Norjaan -oppaassa on panostettu ohjeisiin autoilijoille. Ensikertalaisten perusvirheitä on matka-aikojen aliarvioiminen. Norjan tieliikenteessä keskinopeudet ovat alhaisempia kuin Suomessa ja linnuntietä lähellä sijaitsevaan kohteeseen voi olla autolla hyvin pitkä matka. Usein autoilijalla voi olla vaihtoehtona mennä pidempää reittiä maantietä pitkin tai ostaa lossi- tai laivalippu vuonon yli. Lukuisat tunnelit, kapeat tiet ja ajoittain vastaan tulevat isot ajoneuvot vaativat omanlaistaan asennoitumista matkantekoon.

Autolla Norjaan –oppaan on tehnyt Risto Hemming , joka on perehtynyt Norjaan yli 50 vuoden ajan. Hemming on myös asunut maassa, minkä ansiosta hänellä on laaja näkemys Norjasta ja norjalaisista. Vaikka Norja on kallis maa, auttavat Hemmingin vinkit matkailijaa pysymään tiukemmassakin budjetissa.

Autolla Norjaan –oppaan hinta on 26 euroa Autoliiton jäsenille ja muille 34 €. Kirjassa on 160 sivua. Kirjaa myydään Autoliiton osastolla Matka 2014 –messuilla sekä Autoliiton myymälöissä sekä verkkokaupassa osoitteessa kauppa.autoliitto.fi.

[/toggle_simple]

Lue myös: Pohjois-Euroopan matkakohteet

5. LUKSUSTA JA RAUHAA SKOTLANNISSA

Jos kaipaat mökkilomaltasi kauniita maisemia, luonnon rauhaa ja hiukan ylellisyyttä, suuntaa Skotlannin Ylämaille. Pohjoisen Skotlannin luonto tarjoaa lähes kaikkea: karua vuoristoa ja vehreitä kukkuloita, autioita rantoja ja tummavetisiä järviä sekä avaraa tasamaata ja tiheää metsikköä.

Skotlannin upean karuista maisemista voit nauttia rauhassa, sillä monet Ylämaiden vuokrattavista mökeistä sijaitsevat luonnon keskellä kaukana muista ihmisistä. Ja mikä parasta – monet mökeistä tarjoavat hemmottelua kaipaaville luksusta, kuten oman yksityisen span, ekstrasuuren sängyn tai ulkoilmakylpyammeen, josta käsin voi ihastella pimeneviä iltoja.